Ölen Kişinin Banka Borcu Ne Olur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her kesimden insanın çeşitli nedenlerle bankaya borçlu olduğu, günümüzün gerçekleri arasındadır. Kimisi temel ihtiyaçları sebebiyle bankaların kredili ihtiyaçlarını kullanırken, kimileri de işini büyüterek daha fazla gelir elde etmek için bankaların bu hizmetlerinden yararlanmaktadır. Dolayısıyla bankalara borçlu olarak ölen insanların varlığı da bunun doğal sonuçlarından biri olup, vefat kişinin yakınlarının, ölen kişinin banka borcu ne olur? Sorusuna cevap aramalarına neden olmaktadır.

Bizde sıklıkla sorulan sorulardan biri olan vefat eden kişinin banka borcu ne olur? Sorusuna, sizler için cevap aradık. Yaptığımız araştırma sonucunda, ölen kişilerin banka borcunun akıbeti hakkında edindiğimiz bilgiler, varislerin yüzünü güldürecek sonuçlar vermektedir.

Ölen Kişinin Banka Borcu Ne Olur?

Vefat eden kişinin banka borcunun ne olacağı hakkında bilgi verebilmek için, borcun niteliğinin ne olduğuna bakmak gerekir. Borcun kredi ya da kredi kartı borcu olması, vefat kişinin banka borcu ne olur? Sorusuna verilecek cevabında değişmesine neden olmaktadır. Bu yüzden bu sorunun cevabını, kredi, kredi kartı ve ek hesap borçları olarak sınıflandırmak, sorunun cevabını net olarak almanızı sağlayacaktır.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Kredide hayat sigortası bir dönem bankaların yasal zorunluluk olmamasına rağmen adeta zorunlu kıldığı hizmetlerden biri olması, kredi çekecek tüketicilerin rahatsız oldukları durumlardan biriydi. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri ise, artık hayat sigortasını kredi çekecek kişiler için yasal zorunluluk haline getirmiştir.

Ölen kişinin banka borcu ne olur? Sorusuna vereceğimiz cevapla yakından alakalı olan hayat sigortasının yapılması ve kişinin kredi borcu varken vefat etmesi halinde, bu sigorta vefat eden kişinin kalan kredi borcunun silinmesine neden olmaktadır. Yani ölen kişinin kredi çekerken ve ölürken sigorta anlaşması kapsamındaki şartları sağlıyor olması durumunda, bankaya olan kalan kredi borcu bu sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Aynı zamanda kişinin bankaya ödemiş olduğu tüm taksitleri, kişinin varislerinin nakit olarak alması mümkündür. Hatta bazı hayat sigortalarının kapsamı daha geniş olup, kalan borcun ödendiği gibi çekilen kredi tutarının tamamını sigorta şirketinden banka aracılığı ile yeniden tahsil etmek mümkün olmaktadır. Tüm bunların olabilmesi için, kredide hayat sigortasının şartlarının sağlanarak anlaşmaya bağlı olarak geçersiz kılınmasına sebep olan bir durumun olmaması gerekir.

Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı ve Ek Hesap Borçları Ne Olur?

Vefat eden kişinin ek hesap ve kredi kartı borçlarında ise, süreç tamamen farklı işlemektedir. Çünkü kredi kartı ve ek hesap hizmetleri için hayat sigortasının olmaması sebebiyle, ölen kişinin bu tip borçlarının mal varlığıyla ödenmesi ya da varisleri tarafından kapatılması gerekmektedir.

Hayat Sigortası Geçersiz ise, Mirasçıların Borcu Ödemesi Gerekebilir

Hayat sigortası yasal zorunluluk olsa da, bazı durumlarda bu sigortanın geçersiz olması söz konusudur. Bu durumlarda ise kişinin kredi borcunun, öncelikle mal varlığından karşılanmasına çalışılır. Şayet kişinin bankaya olan borcunu ödeyecek kadar mal varlığı yoksa, bu kez borcu mirasçıların ödemesi gerekir.

Çünkü ölen kişinin mirasının kabul edilmesi demek, borçlarının da kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Yani mirasın kabul edilip borçların reddedilmesi gibi bir durum, söz konusu olmamaktadır. Vefat eden kişinin borcundan mirasçının sorumlu tutulmaması için, mirasçının reddi miras yapması yani mirası reddetmesi gerekir.

Mirasın reddedilmesi durumunda mirasçı kişinin mal varlığında herhangi bir hak iddia edemeyeceği gibi borcundan dolayı, bankalar ya da resmi kurumlar tarafından sorumlu tutulması da söz konusu olmayacaktır.

Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

Kredide hayat sigortasının geçersiz sayılabilmesi için, aşağıdaki şartlardan en az birinin oluşması yeterlidir.

  • Vefat eden kişinin intihar etmesi veya mirasçıları tarafından mal varlığı ve krediye yatan tutarın alınması için intihara zorlanması durumunda, hayat sigortası geçersiz olur.
  • Yine kişinin mirasçıları tarafından bu amaçlarla öldürülmesi halinde de, hayat sigortasının geçerliliği ortadan kalkacaktır.
  • Kredi çekerken herkes, mevcut hastalıklarını kredi sözleşmesine yazmaktadır. Banka çalışanının uyarısı üzerine yapılacak bu işlem esnasında kişinin o anda var olan bir hastalığını yazmaması ve bu hastalık yüzünden vefat etmesi durumunda, bunun sonradan tespit edilmesi halinde sigorta yine geçerliliğini yitirmektedir.
  • Kredi tutarının banka tarafından iade edilmesi için herhangi bir başvurunun yapılmayarak, zaman aşımına uğraması halinde de sigortadan kredi tutarının alınması mümkün değildir.

Kredi Taksitlerinin Bankadan Alınması ve Borcun Silinmesi İçin Ne Yapılmalı?

Kredide hayat sigortasının geçerli olduğu durumlarda, vefat eden kişinin ödemiş olduğu taksitlerin mirasçı tarafından bankadan tahsil edilmesi ve borcun silinmesi için, şunların yapılması gerekir.

  • Mirasın reddedilmemesi, ilk şarttır.
  • Bankanın talep etmesi durumunda, kişinin ölüm nedeniyle ilgili alınacak hastane raporunun bankaya ibraz edilmesi gerekir. Şayet böyle bir talep bulunmuyorsa, sadece kişinin öldüğünü gösterir bir belgeyle başvuru yapılması daha uygundur.
  • Kişinin yasal mirasçılarından herhangi biri baka şubesine, vefat eden kişinin adını soyadı, TCK numarasını yazarak, ölüm tarihi gibi bilgilere de yer vermek suretiyle borcun silinmesini ve ödenen taksitlerin iadesini istemelidir.

Bu adımlardan sonra banka şubesi gerekli incelemeyi yaparak, 1 hafta ile 4 hafta içerisinde olumlu ve olumsuz geri dönüş yapmaktadır. Herhangi bir sıkıntı olmaması halinde, bu süre içerisinde geri ödemenin alınması mümkündür.

Ölen kişinin banka borcu ne olur? Konusu hakkında soru ve görüşlerinizi, aşağıdaki yorum panelinden bize iletebilirsiniz.

Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi yorum olarak dile getirebilirsiniz.

DAHA FAZLA HABER İÇİN Bireyselkredi.org

GOOGLE NEWS’DE BİZİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLA!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İhtiyaç Kredisi, Taşıt Kredisi, Konut Kredisi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!