Kredi, bankalar doğrulusunda nakit gereksinimi olan şahıslara yasenean hizmetlerden biridir. Bankalar ve müşteriler doğrulusunda tespit edilen tutar, belirli bir vade, aylık taksit seviyesi ve faizle müşterilere sunulur.
Fakat bu noktada bankalar, kredinin ödenip ödenmeyeceğini garanti altına alabilmek amacıyla detaylı ölçütleri öneme alır. Bu ölçütler ise aylık gelir seviyesi, tapu, maaş bordrosu ve kredi notunun yüksek olması şeklinde sıralanabilir. Bu şartları karşılayarak kredi alan şahıslar, detaylı sebeplerle kredi borcunu ödemekte gecikebilir ya da hiç ödeyemeyebilir. Bu noktada ise kredi borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı merak edilir.
Kredi borcunun aylık taksitleri iki ay art arda ödenmediği vakit bankalar, borç sahiplerine bir ay vakitınce vakit tanır. Bu vakit içersinde de borç ödenmediği takdirde, inisiyatif tamamiyle bankanın eline geçer.
Kredi Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?
Kredi borcunun ödenememesi halinde ne olur sorusu, kredi alan ya da kara listede olup kredi almayı düşünen çoğu bireyin aklını kurcalar. Bankalar doğrulusunda verdiği kredilerin belirli bir vakit içersinde ödenmesi gerekir. Kredi müracaatı esnasında buna dair bir ödeme planı hazırlanır ve her ayın aynı gününde kredi amacıyla tespit edilen aylık taksit tutarının ödenmesi beklenir.
Fakat detaylı sebeplerle bu ödemeler yapılamayabilir ve gecikmeler ortaya gelebilir. Kredi borcunu birkaç gün vakitınce ödemeyen şahıslar amacıyla ise meşru bir yaptırım yoktur. Böyle bir halde bankalar, müşterilerine vakit tanır.
Kredi borcu aşağı yukarı 90 gün vakitınce ödenmediği takdirde şahıslara ihtarname gönderilerek meşru takip vakitci başlatılır. Aynı vakitte meşru takibe ek olarak, ödenmeyen vakit amacıyla banka doğrulusunda ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır. Bununla beraber 90 günlük vakitın aşılması ve borcun ödenmemesi halinde banka müşterilerin maaşının belirli bir kısmına ya da konut ve şahsi eşyalarına haciz getirebilir.
Bu halde ise kredi borcunu ödemeyenler ne yapmalı sorusu gündeme gelir. Kredi borcunu banka doğrulusunda tespit edilen vakit içersinde ödemeyen şahıslar diğer bir banka üzerinden gereksinim kredisi çekebilir. Fakat bu kredinin çekilebilmesi amacıylase kredi notunun yüksek olması da koşulu aranır. Hem de bankaların kredi verme koşulları kapsamında, diğer bir bankaya borçlu iken kredi çıkması düşük bir ihtimaldir. Bunun dışında borcunu ödeyemeyen şahıslar, bankanın yapılandırma vakitcine tabi olup uzun vade ve düşük taksitlendirme seçeneklerinden yararlanabilir.
Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı?
Kredi borcu ödenmezse ne olur sorusuna ek olarak kredi borcu ödenmezse hapis cezasının olup olmayacağı da çoğu şahıs doğrulusunda merak edilir. Borçların ödenmeme vakitı, bir iki ayı bulursa bu halde bankalar, müşterilerine 90 gün vakitınce vakit tanır. Bu vakitın ortasında yani takriben 50. günde ise bankalar, müşterilerine ihtarname gönderir.
İhtarnameye karşın borç ödenmediği hallerde banka tekrardan borçlu şahıslarla ilişkiye geçerek, belirti edilen borcun faiz oranlarıyla beraber ödenmesini talep eder. Bu aşamadan sonra borç hala ödenmezse, banka meşru yaptırım uygular. Bu yaptırım kapsamında bireylerin maaşına, konut, araba ve özel eşyalarına haciz koyulabilir. Böyle bir halde borç sahipleri, ödeme yapacaklarına dair banka ile taahhüt yapabilir. Fakat taahhüt yapılmasına karşın ödeme yapılmazsa hapis cezası uygulanma olsılığı mevcuttur.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?
Bankalar kredi verirken detaylı koşulların karşılanmasını bekler. Bu koşullar arasında bilhassa kredi notu düşük olan şahıslar amacıyla ipotek ya da kefil gösterilmesi yer alır. Kefil göstererek, kredi çeken şahıslar borcunu rastgele bir şekilde ödeyemediği takdirde bütün mesuliyet kefile aittir.
Bankalar, ödenmeyen borç hallerinde ilk olarak borç sahibi ile direkt olarak iletişime geçilerek belirli bir vakit tanınır. Fakat bu vakitın sonucunda da borç sahibi, borcunu ödeyemeyebilir. Kefilli olan kredi borçları ödenmezse ne olur sorusuna cevap olarak ise borcun direkt olarak kefile aktarılacağını söylemek uygundur. Bu noktada kredi çeken şahıs ile kefil aynı konumdadır ve ödemeyi yapması gereken şahıs kefildir. Kefil doğrulusunda ödeme yapılmadığı takdirde ise kefil şahsa meşru yaptırım uygulanır.
Bankaya Olan Borç Ne Zaman Silinir?
Kredi borcunun bankadan ne vakit silineceği de mühim bir konudur. Eğer bankadan kredi alan şahıs bir şekilde borcunu ödeyemiyorsa ya da kredi notu düşükse , meşru yaptırım uygulanarak maaş hesabı dâhil olmak üzere detaylı eşyalarına el koyulur.
Fakat buna karşılık borçlar kanunu kapsamında icralarda belirli bir vakit aşımı vakitı vardır. Bu vakit ise temel olarak 10 sene olsa da alacaklı şahıs her sene yenileme yaparsa 20 senea kadar çıkabilir. Bu vakit sonucunda ise borçlunun borcu silinir ve bankalar rastgele bir ödeme talep edemez.
1 Ay Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi borcunun 1 ay ödenmemesi sorusu ile bir ay kredi kartı borcu ödenmemesi halinde ne olur sorularının yanıtı gerçekte benzerdir. Kredi ya da kredi kartı borcunun ödenmesi bir ay geciktiği takdirde bankalar doğrulusunda meşru bir yaptırım uygulanmaz. Yalnızca bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber bu tür bir halde faiz uygulanabilir. Kredi borcu fakat 90 gün vakitınce ödenmezse belirli bir meşru yaptırım uygulanır.