Belirli bir miktar birikimi olmayan insanlar uzun süreli bir borçlanma ile geleceğe yatırım amacıyla belirli bir faiz koşulu üzerinden bankalar tarafından konut kredisi alırlar. Bu kredi alınmak istenilen konut bedelinin %70-%75 oranı kadar verilmektedir. Belirli bir faiz üzerinden kredi kullanacak müşteri tarafından seçilen vadede ödeme planı hazırlanması kredi kullanımının bir aşamasıdır.
Kişilerin banka geçmişi, finansal geçmişi ve şu an ki üzerine kayıtlı taşınır-taşınmaz mülkleri kredi kullanılmasında büyük yer edinir. Bankalarca belirlenmiş olan aşamalar geçildikten sonra prosedürler uygulanarak kişilere kredi verilebilir.
Bazı durumlarda kişi kredi kullanımına başlamadan hemen önce veya kredinin belirli döneminde konut kredilerinin iptalini isterler. Çekilen kredinin başlangıcından iptal edilmesi (cayma hakkı), ödeme güçlüğü çekilmesi durumunda iptal ettirilmek istenmesi veya kredinin belli bir döneminden sonra kişilerin farklı sebepler ile krediyi iptal ettirmek istemesi karşılaşılan durumlar arasındadır.
Konut Kredisi İptali
Bireylerin geleceğe yönelik yatırım amaçlı olarak kullandıkları konut kredileri iptal edilebilmektedir. Bu iptal bankalarca kredi çeken müşteriye tanınan yasal cayma süresi içerisinde gerçekleşmelidir. İşlem zorlu bir süreç olmayıp kişiye tanınan hak olması dolayısıyla kolayca sonuçlandırılabilmektedir. Konut kredisi sahibi 14 gün süresince nüfus cüzdanı ile kredi kullandığı bankaya başvuru gerçekleştirmelidir. Başvurudan sonra izlemesi gereken adımlar ise aşağıdaki sıralama gibidir;
- Bankada, banka temsilcisi ile kredi iptaline ilişkin bir dilekçe doldurmak,
- Bu dilekçe kredi kullanılan banka tarafından incelenip kredi iptaline karar verilmesi ardından iptal gerçekleşir.
Konut kredisine ait ceza faizi bir defa olmak şartı ile bankaya ödenir.
Onaylanan Konut Kredisi İptalinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kişiye tanınmış olan yasal cayma süresinin aşılmamış olması dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. İptali onaylanmış kredilerde kişiler;
- 14 günlük zaman aşımına dikkat etmeli,
- Kredi hesapları ile ödeme gerçekleştirmemeli,
- Kredi hesaplarına para giriş çıkışı gerçekleştirmemeli,
- Banka şubelerinden iptale ilişkin başvuru dilekçesi doldurmalı,
- Hesaplarında herhangi bir para arştı veya azalışı olmamalıdır.
Onaylanan Konut Kredisinin İptali Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kullanılan konut kredisi iptal ettirilmek isteniliyorsa ve bankalar tarafından sunulan sözleşme imzalanmamış ise bu durum bankaya bildirilerek masrafsız bir şekilde kredi iptal işlemi gerçekleşir.
- Bankalar tarafından sunulan kredi kullanımına ait sözleşme imzalanmış ise, bireylere tanınmış olan yasal hakları cayma süresi 14 gün içerisinde yine masrafsız olarak iptal işlemini gerçekleştirebilirler.
- Krediden Cayma Süreci
- Sözleşmenin kurulması ile cayma hakkı başlamış olur,
- Ana para ve kredinin kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren anaparanın geri ödendiği tarihe kadar sürede belirlenen faizi en geç cayma bildirimini kredi verene gönderilmesinin ardından en geç 30 gün içinde öder.
- Banka tüketiciden hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş ücret harici bir ücret talep edemez. Bu bedel dışında kalan tüketiciden tahsis edilen ücretler anapara ile eklenen faizi kredi verene geri ödediği süreyi takip eden 7 gün içerisinde tüketiciye geri iade edilir.
- Ödeme tarihi üzerinden 14 gün geçmesi durumunda kredinin kapatıldığı tarihe kadar olan faiz ve bankanın yapmış olduğu tüm masraflarla bankaya ödenerek, kredi kapatılır. Erken ödeme olarak yapılan bu işleme masraflara ek olarak erken kapama cezası da eklenir.
Kredi Erken Kapamaya İlişkin Olarak;
- Erken ödeme cezası ihtiyaç kredilerinden sadece konut kredisine özel bir durumdur. Diğer kredi türlerinde herhangi bir şekilde erken kapama cezası işlememektedir.
- Erken ödeme cezası anapara üzerinden 36 ay vadeli krediler için %1, 36 aydan fazla vadeli krediler için %2 olarak uygulanmaktadır.